Mijn geïntegreerde aanpak

Therapie kan alleen met z’n tweeën. Wij zijn allebei verantwoordelijk voor het verloop van het gesprek. Van mij vraagt het om een veilige sfeer te creëren met respect voor jouw grenzen. Jij moet je gesteund voelen om pijnlijke gebieden te durven onderzoeken en een plek te geven. Van jou vraagt het om mij te vertrouwen en open te zijn over je kwetsbaarheid. Jouw lichaam, geest en brein vormen hierbij een onlosmakelijk geheel. Binnen mijn geïntegreerde therapiestijl komen al deze gebieden samen.

 

Bewustwording

Mindfulness is hierbij een belangrijke leidraad; ervaring in het hier en nu. Je leert tijdens onze gesprekken om je eigen emoties te onderzoeken. Waar komen ze vandaan? En welke manieren heb je ontwikkeld om bepaalde pijnlijke emoties te ontlopen? In onze gesprekken zit je niet alleen maar stil; praten wordt afgewisseld met lichaamsoefeningen die je helpen bij het bewust worden. Op deze manier ervaar je hoe jouw lichaam, geest en brein met elkaar in contact staan en hoe je deze interactie positief kunt beïnvloeden.

 

Voorbeeld

Een reactie van iemand, kan er voor zorgen dat je je afgewezen voelt. Je lichaam kan daarop automatisch in elkaar zakken. Je voelt je uit het veld geslagen en krijgt negatieve gedachten over jezelf. Wanneer je deze sneeuwbal van automatische reacties gaat herkennen, kun je ingrijpen. Bijvoorbeeld door je houding te corrigeren; recht op te gaan zitten en bewust contact maken met je billen op een stoel of je voeten op de vloer. Je leert dat het negatieve oordeel niet per se waar hoeft te zijn, maar dat dit een aangeleerde gedachte is. Misschien word je er ook bewust van dat in elkaar zakken en je terugtrekken een bepaalde bescherming was die je jezelf vroeger hebt aangeleerd. Op die manier nam je afstand van de situatie en was de kans kleiner dat je gekwetst werd.

 

Doelen

Uiteindelijk wil ik samen met jou bereiken dat er van binnenuit een verandering op gang komt. Die verandering kan heel verschillend zijn. Jij bepaalt zelf je therapiedoelen en ik stippel in overleg met jou een passend therapietraject uit.

Ontdek meer over de verschillende therapievormen.

Therapie als expeditie

Therapie is niet zomaar iets waar je aan begint. Het vraagt motivatie en moed. Het begint al voordat je contact met mij zoekt. Je erkent dat er een probleem is, waar je hulp bij nodig hebt. Het is heel begrijpelijk dat je het liefst je eigen problemen oplost, maar er kunnen situaties ontstaan waarin je vast komt te zitten. Ze gaan niet vanzelf over ook al doe je hiervoor je stinkende best. Hulp vragen gaat vaak samen met gemengde gevoelens.

Onzekerheid | Waarom voel ik me zo? Is mijn probleem wel ernstig genoeg?
Schaamte | Betekent hulp vragen dat ik zwak ben?
Angst | Wat staat me te wachten als ik de confrontatie aan ga met pijnlijke situaties?

De stap die je zet, kan spannend zijn maar kan ook opluchting geven.

 

Team

Ik wil het therapietrajact uitleggen aan de hand van een metafoor. Zoals ik eerder al zei kan therapie alleen met z’n tweeën. We gaan samen als een team aan het werk. En niet zomaar een team! Je kunt alleen een goed team vormen wanneer je je veilig voelt en weet wat je van elkaar kunt verwachten. Je moet op elkaar kunnen rekenen.

Je kunt mij zien als een gids en het is mijn taak om voor jou een veilige en vertrouwde omgeving te creëren, maar ook om in de gaten te houden of we nog op de juiste koers zitten. We bedenken samen wat jouw eindbestemming is, welke route we nemen en of we onderweg nog tussenstops maken.

 

Obstakels

De route naar een eindbestemming gaat meestal niet rechttoe rechtaan. Onderweg kom je obstakels tegen. Ik help je deze obstakels te onderzoeken, zodat we kunnen bepalen hoe we deze kunnen omzeilen of overwinnen. Ik zal je erop attent maken wanneer je terecht komt op doodlopende weggetjes of uitgesleten paden die afleiden van je eindbestemming.

Misschien bezoek je ook plekken van vroeger die pijnlijk of angstig waren. In plaats van deze plekken te mijden, plannen we bewust een bezoek. Dit doen we pas als je er goed op voorbereid bent. Zo’n bezoek vraagt veel energie, maar is de moeite waard. Je zult namelijk merken dat het daarna niet meer zo donker en bedreigend is als eerst.

 

Ik ga op reis en ik neem mee…

Een reis maak je niet zonder bagage. Ik zie het als mijn taak om te onderzoeken welke
vaardigheden je al in je rugzak hebt en welke ontbreken. Tijdens de reis nemen we zo nu en dan een break om de nodige skills te oefenen. Deze komen je goed van pas tijdens je verdere reis en geven extra zelfvertrouwen.

Voorbeelden van vaardigheden die je helpen om je eindbestemming te bereiken:

  • Onderscheid maken tussen reëel gevaar en denkbeeldig gevaar. 
  • Omgaan met stressgevoelens. 
  • Inzicht krijgen in het verband tussen lichaam, geest en brein. 
  • Meer stress of emoties aankunnen. 
  • Verminderen van piekeren. 
  • Mildheid en compassie voor jezelf in tegenstelling tot strengheid.

 

Verandering in jezelf

Tijdens de reis krijg je steeds meer zicht in jouw binnenwereld. Je gaat jezelf beter kennen en waarderen. Vanuit mildheid voor jezelf word je ook toleranter naar je tekortkomingen of gevoelige kanten. Je gaat trots en tevredenheid ervaren over wie je bent en bent veel minder afhankelijk van de mening van anderen.

 

De taal van je lichaam

Tijdens de reis is het belangrijk dat je leert te luisteren naar de taal van je lichaam. Dit kan veel ondersteuning geven in het herkennen van grenzen, behoeften en stress-signalen.

 

Het einde van de reis

Wanneer jij het idee hebt dat je de juiste bestemming hebt bereikt komt het einde van de reis in zicht. Je ervaart dat je mij als gids niet meer nodig hebt en hebt op eigen kracht en met vertrouwen de moeilijkheden op je pad hebt overwonnen.